Rasmus Rossi Bloggar om jobb och utbildning

Just another WordPress.com weblog

2012 har börjat precis så kreativt och intensivt som väntat – kraven ökar

leave a comment »

Enligt Arbetsförmedlingen minskar tillgången på lediga jobb under åren 2012 och 2013 och minskningen berör de flesta yrkesområden. ”Det gör att arbetssökande får svårare att snabbt hitta ett arbete och att konkurrensen om jobben blir större. De yrken som har brist på efterfrågad arbetskraft blir allt färre. Men på fem till tio års sikt förutses brist på arbetskraft inom allt fler yrken på grund av ökade pensionsavgångar och genom att det utbildas för få.”

Källa: Arbetsförmedlingen

Då blir följdfrågan hur ökar vi antalet utbildningar som leder till ett yrkeskunnande? Att kunna erbjuda ungdomar och personer som inte har ett yrkeskunnande arbetsmarknadsutbildning i form av lärlingsutbildning ser jag som ett möjligt komplement till den verktygslåda som samhället skulle behöva.

Vi ser att de utbildningar vi har kunnat erbjuda på uppdrag av Arbetsförmedlingen har gett lysande resultat. I en av våra utbildningar fick 95 % arbete inom det yrke vi utbildade deltagarna till. Vad är då framgångsfaktorn? Som jag ser har det varit att utbildningen har haft en tydlig efterfrågestyrning. Vi har tillsammans med branschen (i detta fall säkerhetsbranschen) identifierat bristyrken och vilken geografisk placering som utbildningen bör ha. Därefter har vi tillsammans med branschen tagit fram en utbildning som består 12 veckor av teori och 12 veckor av praktik. Att på detta sätt skapa korta välgrundande utbildningar ger resultat. Det visar även den forskning som finns tillgänglig. Varför inte öka denna möjlighet för aktörer att i nära samråd med branscher skapa jobbskapande utbildningar?

Written by Rasmus Rossi

januari 29, 2012 den 16:14

Lämna en kommentar